Wednesday, August 25, 2010

Resepi Gulai Ikan D Putra


Bahan-bahan :



  • 1 kg ikan tongkol
  • 2-3 ekor ikan kering
  • 2-3 ulas asam keping
  • 4 ulas bawang merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 4-5 biji cili padi
  • 3 cm lengkuas
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu makan cili giling
  • 1 biji kelapa
  • 1 batang timun
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji cili hijau
  • garam secukup rasa 
Cara-cara:

1. ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...untuk menghilangkan hanyir, ikan tongkol direbus bersama asam keping...ke tepikan ika tongkol rebus ini...

2. kisarlah bawang merah,bawang putih, lengkuas, cili padi, serbuk kunyit dan sedikit kelapa parut...timun dibelah dua dan dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...sediakan santan daripada sebiji kelapa...

3. masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk...emudian,masukkan santan dan cili giling...panaskan periuk mengunakan api sederhana....masukkan timun

4. kemudian ,masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama ikan kering...masukkan pula cili merah dan cili hijau...

5. kacau perlahan-lahan jangan biarkan pecah minyak...biarkan sampai mendidih...masukkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan ;P

6. untuk sambal nasi berlauk yang ringkas: kisar kasar 3-4 biji cili merah bersama sedikit cili jeruk dan secubit garam...

No comments:

Post a Comment