Wednesday, August 25, 2010

Resipi Daging Bakar Berempah


Resepi Daging Bakar Berempah



Bahan-bahan (daging setengah kilo)


  • daging setengah kilogram
  • 2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit
  • 1 @ 2 batang serai
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • sedikit ketumbar (jika suka)
  • garam secukup rasa
  • gula @ gula melaka
  • sedikit serbuk perasa
  • air asam jawa
  • 1/2 sudu teh air limau nipis (xde pun xpe) 
Cara-cara

1.   potong daging mengikut kesukaan masing2...basuh bersih,toskan.

2.   kisar semua bahan di atas

3.   perap daging denga bahan kisar sekurang2nya setengah jam. lagi lama lagi elok.

4.   bolehlah dibakar...lebihan perap jangan dibuang,campurkan lebihan perap dengan sedikit minyak            masak...kacau hingga sebati....gunakan untuk merenjis daging sewaktu membakar.

5.   siap sedia untuk disantap.

No comments:

Post a Comment